Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Strateji
Sürdürülebilirlik Stratejisinin Geliştirilmesi
Sürdürülebilirlik stratejisinin geliştirilmesi, sürdürülebilirliğin tüm parametrelerinin bir denge içinde yürütülmesi ve kurumsal bir kültüre dönüştürülmesi için bir yol haritası belirleme sürecidir. Şirketler sürdürülebilirlik stratejisi ile “sürdürülebilir” bir iş modeli kurgularken, gezegeni ve bu gezegen üzerinde yaşayan canlılığa dair olumlu katkı sunabilecekleri bir rol ve eylemler serisi de belirlemiş olurlar.
Bu süreçte:
Önemlilik Analizi
Önemlilik Analizi, en genel çerçevede yatırımcı ve paydaşlardan gelen bildirime dayanarak iş süreçlerimiz üzerinde “önemli” etkisi olan konuları anlamaktır. “Sürdürülebilirliğe dair hangi önemli konular operasyonlarımıza etki eder?” sorusuna cevap sağlanırken, etki hem pozitif hem de negatif olarak çift yönlü ele alınır. Kuruluş için önem arz eden konuların net olarak ortaya konması ile analiz sonuçlandırılır.
Paydaş Analizi
Paydaş Analizi ile şirketler hangi kişi ve grupların kendileri için öncelikli olduğunu belirlerler. Bu süreçte temel paydaş grupları tanımlanır, kategorize edilir ve bu grupların ihtiyaç ve beklentileri ortaya konur. Analiz sonuçlarını hesaba katarak şirketler paydaşlarla iş birliği içinde hareket edecekleri bir zemin yaratır ve ilişkilerini bu zemin üzerinde şekillendirirler. Bütün bu süreç içerisinde “Paydaş Kapitalizmi” yaklaşımı ile üretilen değer sadece maddi karşılık ve kâra indirgenmeksizin daha büyük ölçekli olarak ele alınır. Toplumsal fayda perspektifi ile uzun vadeli olarak tüm paydaşların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya yönelik faaliyetler programlanmış olur.
Önceliklendirme Analizi
Önceliklendirme Analizi, kurum için sürdürülebilirlik açısından öncelikli konuların, Önemlilik Analizi ve Paydaş Analizi çıktılarına dayanarak saptandığı bir analizdir.
Önceliklendirme Analizi Şirketlere Ne Sağlar?
Biz Ne Yapıyoruz?
Önceliklendirme Analizi gerçekleştirilirken kuruluşun değer zinciri boyunca karşılaşabileceği sürdürülebilirlik ile ilintili konular iki temel soru ile ilişkilendirilerek cevaplanır:
Bu iki soru cevaplandırılarak önceliklendirilmesi gereken konular belirlenir ve Önceliklendirme Matrisi oluşturulur. Böylece kuruluşun iş süreçleri ve paydaşları üzerinde etkisi olabilecek çevresel, sosyal ve yönetişim parametreleri net bir şekilde ortaya konur.
İklim Değişikliği Risk Analizi
İklim Değişikliği Risk Analizi, mevcut entegre risk yönetimine, iklim değişikliği risklerinin entegre edilmesi ve bu bağlamda şirketlerin risk ve fırsatlarının yeniden tanımlanarak analiz edilmesi süreçleridir.
İklim Değişikliği Risk Analizi Şirketlere Ne Sağlar?
Sürdürülebilirlik ile ilintili olarak ortaya çıkan riskler aslında aynı zamanda uzun dönemde kendini gösterecek mali risklerdir. Bu nedenle İklim Değişikliği Risk Analizi ile şirketler
Biz Ne Yapıyoruz?
Senaryo Analizi
İklim değişikliği bağlamında belirlenmiş olan bir koşulun yaratacağı olası sonucu, bu sonuca hizmet edecek faktörlerle birlikte ele alan yaklaşıma senaryo analizi denmektedir. Analiz çalışmaları bağlamında, öncelikle ana faktör ve parametreler belirlenir ve bu faktör ve parametreler farklı kombinasyonlarda birbiri ile ilişkilendirilerek her bir kombinasyonun yaratacağı olası durum ve sonuçlar belirlenir. Böylece IEA (International Energy Agency) ve IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) tarafından öne sürülen senaryolar dahilinde, şirketlerin hava sıcaklığındaki 2 derece, 1.5 derece, 4 derecelik artışlarda ve herhangi bir aksiyonun alınmadığı durumlarda yaşayabileceği olasılıklar tanımlanır.
Senaryo Analizi Şirketlere Ne Sağlar?
Biz Ne Yapıyoruz?